Vermoeid, gejaagd gevoel, spierspanning, moodswings? Grote kans dat jouw hormonen uit balans zijn!
Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

“Ik eet gezond, slaap goed, beweeg veel en drink volop water. Waarom voel ik me toch vaak zo beroerd?” Deze vraag stelde ik mezelf regelmatig. De reden dat veel vrouwen zich niet vitaal voelen, hangt bijna altijd samen met hun hormoonbalans. Als onze hormonen uit balans zijn dan gaat er vroeg of laat ergens iets mis en liggen (vage) klachten op de loer.
Wat veroorzaakt dat je hormonen uit balans raken en hoe weet je of dit bij jou ook het geval is?
Zit jij al een tijdje in een situatie waarin jouw fysieke klachten en geestelijke onrust meer regelmaat dan uitzondering begint te worden, dan kun je er haast zeker van zijn dat je leven niet in balans is en dat heeft groot gevolgen op je hormonale huishouding.
Ik zal eerst even willen stilstaan bij het woord Psychosomatische klachten. Want dat is waar we het over hebben in deze blog. Op de website van Aurelis worden vage fysieke klachten duidelijk omschreven als psychosomatische klachten. 70% van alle patiënten die tegenwoordig bij de huisarts komen, zijn daar vanwege psychosomatische klachten. Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatisatie.
Psychosomatisch symptoom is per definitie een uiting van een achterliggend lijden. Het is een waarschuwing dat er iets misloopt. Het symptoom wegnemen zonder rekening te houden met het achterliggende, staat dus gelijk aan het afplakken van een waarschuwingslichtje. Het is heel logisch dat als gevolg hiervan vroeg of laat een volgende waarschuwing komt opdagen, in de vorm waarschijnlijk van een duidelijker symptoom. Lage rugpijn wordt dan ernstige lage rugpijn. Neem de rugpijn weg door fysio of iets dergelijks en een onderliggende angst of depressie komt naar boven, soms direct, soms pas na enige tijd. Achter deze angst of depressie kan nog iets anders schuilgaan: een verlies van contact met het diepere zelf.
Deze blog schrijf ik vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik wil je laten inzien dat wat er bij je mogelijk aan de hand is, niet uniek is. Dat je je niet vergist.
Ik ben een fitte gezonde vrouw van midden 40. Ik eet gezond, ik beweeg veel, zit niet vaak stil, ben een actief mens zowel thuis als op het werk. Ik heb een gelukkig huwelijk, fijne familie en vrienden, we hebben 2 gezonde zonen, we verkeren in een financieel gezonde situatie en wonen op een rustige en veilige woonomgeving. Alles koek en ei dus. Maar waarom ging het dan toch niet goed met mij?
Ik kreeg onze eerste zoon in 2007, ik was toen 30 en onze 2e zoon kwam 3 jaar later. Beide bevallingen verliepen volgens het boekje. Maar een paar uur na mijn 2e bevalling bleek ik, volkomen onverwachts, een niet te misstane bekkeninstabiliteit te hebben en kon ik mijn bed niet meer uit. Dat werd het begin van mijn "battle" met mijn lichaam en geest.
Het eerste half jaar had ik meer hulpmiddelen dan mijn opa die toen al 98 was. Ik kreeg een trekzeil op mijn matras, een papegaai boven mijn bed, een rolstoel en een rollator. Daar lag ik dan als 33 jarige met 2 kids, een man met een rete drukke baan en een bovenwoning met 2 trappen. Het was allemaal verre van ideaal, maar hé aan alles komt een eind toch?! Toch?
Tijdens dat eerste jaar moest ik dagelijks over mijn grenzen heen om voor de kinderen en ons huishouden te zorgen. Ik leefde op Diclofenac en paracetamol. Maar dat is natuurlijk niet goed. Je lichaam moet zich mogen herstellen in het tempo wat hoort bij het lichaam. Maar de geest van een jonge actieve moeder is niet te temmen (misschien wel met bacardi lemon, maar die was er nog niet in die tijd) en dus gaf deze moeder geen gehoor aan het lijf, maar wel aan haar alles bepalende geest.
We spoelen even een heel stuk door. We zijn inmiddels vele fysio’s, acupunctuur en guasha behandelingen verder. Ik pakte alleen nog paracetamol bij hoofdpijn of wanneer de rug echt begon te zeuren tijdens het werken, wandelen, slenteren of stilstaan. Dat kwam natuurlijk veel te vaak nog voor. Toen bedacht ik me dat ik mijn lichaam sterker moest maken en dat sporten het juiste medicijn moest zijn.
Bloedfanatiek als ik ben ging ik vaak hardlopen en werkte in no-time toe naar afstanden van 10 km. Ik ging crossfitten en flipte al snel een tractorband 5 keer om. Ik schreef me in voor obstacle runs om aan mezelf te bewijzen hoe sterk en fit ik was geworden!
Hoewel mijn lichaam ogenschijnlijk sterker werd, ontstonden er fysiek alleen maar meer klachten. De ene klacht ging over in een nieuwe klacht op een andere plek in mijn lijf. Nek, schouders, rug, bekken, bovenbenen, knieen, enkels.... Mijn lichaam kon zichzelf niet meer herstellen (maar dat begreep ik toendertijd nog niet). Het lastige aan die fysieke klachten is, dat het met tijd en wijlen ook gewoon wel goed gaat met je. Er zitten altijd goede dagen tussen! En op die dagen denk je dat het allemaal wel weer mee valt. Dat je toch in een opwaartse spiraal zit en dat je aan het herstellen bent. Op die dagen maakte ik dankbaar gebruik van mijn energie. Maar ja, aan alles kwam toch een einde? Zo ook aan die fijne energieke dagen. Want je betaalt direct de prijs.
" Je geest kan een gevaarlijke raadgever zijn. Ik was een wandelend hoofd en totaal niet meer in connectie met mijn lichaam".
Begin dit jaar ging de stekker er uit. Ik was moe van het vechten tegen mijn lichaam. Ik was fysiek en mentaal uitgeblust en kon nergens meer van genieten. Het was een burn out in de volksmond. Nog steeds heb ik moeite met die term en twijfel ik of het dat wel was.
In die negatieve periode herinnerde ik me dat mijn Guasha therapeut mij terloops eens een tip had gegeven om een traject te volgen bij Mijn Rughuis in Eindhoven.
Het Rughuis behandelt mensen met een wervelkolom gerelateerde pijnstoornis. Daarnaast hebben mensen aanhoudend lijden en/of een significante verstoring van het dagelijkse leven. Met de intensieve samenwerking met mijn behandelteam (een psycholoog cognitieve gedragstherapie, een psycholoog psychosomatiek, een psycholoog leefstijl & vitaliteit en een fysiotherapeut) werd duidelijk dat mijn zenuwstelsel erg verstoord was en dat zorgde voor mijn fysieke klachten! Ik was dus toch niet gek!
Maar wat veroorzaakt dan dat een zenuwstelsel zo kan veranderen? De grote veroorzaker is Stress! De effecten van stress op je lichaam wordt goed beschreven op de website van Vivas Coaching.
Maar dit artikel ging toch over hormonaal disbalans, hoor ik je zeggen! Het is goed als je mijn voorgeschiedenis een beetje weet, het zal jou namelijk kunnen helpen om veel sneller te begrijpen wat er mogelijk met je aan de hand is en hoe je dit doeltreffend kunt oplossen. Ik heb er 10 jaar over gedaan om tot de kern te komen. Ik hoop dat ik je met mijn verhaal in no time op het juiste spoor kan zetten.
Een zenuwstelsel dat over een lange periode onder druk gezet wordt, heeft tijd nodig om tot rust te komen, zodat het op de juiste momenten een pijnsignaal afgeeft en niet om iedere scheet! Door het intensieve traject bij het Rughuis, is de mist over mijn burnout opgetrokken en daar is inzicht en begrip voor in de plaats gekomen. Wanneer er rust komt, de klachten wat verminderen en je jezelf weer wat beter begint te begrijpen, dan kunnen er restklachten over blijven. Klachten zoals aanhoudende verminderde energie, moodswings, lage libido, koude voeten en handen, hoofdpijn, spierspanning, rusteloosheid, menstruatiepijn. Klinkt dit al bekend voor jou? Misschien herken je iets van deze klachten of kun jij het lijstje zelfs nog aanvullen.
"Als er rust komt, begin je jezelf beter aan te voelen en te begrijpen"
Met mijn "restklachten" heb ik contact opgenomen met het Hormooncentrum in Eersel. Ik ben niet het type wat daar vroeger snel naartoe zou zijn gegaan, maar ik had inmiddels al meer onorthodoxe besluiten genomen en dus kon deze er ook nog wel bij. Hun kennis, ervaring en missie spreken mij erg aan, zo ook hun prijzen en beschikbaarheid. Geen wachtlijsten! Dus ik had al snel een afspraak gepland.
Als we het hebben over hormonen of hormonaal disbalans, dan denken we vaak aan vrouwen die in de overgang zijn. Opvliegers, nachtelijk zweten en gewichtstoename. Toch is dit echt slechts een klein gedeelte van wat hormonen kunnen doen. Hormonen regelen namelijk o.a. de cyclus van vrouwen, de geslachtsorganen van mannen, maar ook ons slaap en waakritme, of we ons gelukkig voelen, ons metabolisme en of we in staat zijn om lief te hebben en te voelen. Het is dus een misvatting om te denken dat het alleen vrouwen in de overgang aangaat.
Een hormonaal disbalans kan in de puberteit al ontstaan. Bij jongens kan dat zich uiten in bijvoorbeeld acne en meisjes kunnen enorm veel last hebben van menstruatie gerelateerde klachten. Lichamelijke veranderingen, stress, verkeerde voeding en altijd maar doorgaan omdat je denkt dat dat moet, heeft op korte en of lange termijn tot gevolg dat je in een hormonaal disbalans terecht komt. Maar hoe weet je nu of jij een hormonaal disbalans hebt?
Het hormonaal systeem in het menselijk lichaam zit zeer complex in elkaar. Er hoeft daarom niet veel te gebeuren om dat systeem uit balans te brengen. Vrouwen maar ook mannen worden dagelijks belast met stress, prikkels, omgevingsfactoren, minder gezonde voeding, verminderde beweging en een maatschappij waarbij alles door moet gaan. Er is weinig tijd voor RUST. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Na jaren van onderzoeken in samenwerking met het menstruatie voorlichtingsinstituut is naar voren gekomen dat heel veel meisjes en vrouwen met zorgelijke menstruatieklachten rondlopen, welke dringende aandacht vragen. Daarnaast ervaren mannen en vrouwen veel meer stress en prestatiedruk dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden. Oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol, melatonine, serotonin, dopamine, glucagon, oxytocin enz. zijn een paar hormonen die dagelijks aan het werk zijn. Een verstoring in het hormonaal systeem geeft veel en onnodig klachten. Symptomen hormonaal disbalans m/v
Menstruatieklachten
Hevig of langdurig bloedverlies
Overgangsklachten
Slaapproblemen
Vermoeidheid
Gejaagd gevoel
Kort lontje
Humeurschommelingen
Laag libido
Gewichtstoename / Overgewicht / Obesitas
Schildklierproblemen
Haaruitval
Depressieve gevoelens
PCOS
PMS
Acne
Spier- en gewrichtspijn
Verstoorde darmflora
Te korten aan bouwstoffen en vetzuren
Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen. En al deze cellen hebben de taak om jouw lichaam optimaal te laten functioneren. Taken als het aanmaken van jouw hormonen, de taak om jou te beschermen tegen ziektes en de taak om je energie te geven. De cellen in je lichaam gezond houden is daarom erg belangrijk. Echter door onze drukke maatschappij en vaak een minder optimale voedingsstijl, wordt ons lichaam en geest dagelijks behoorlijk op de proef gesteld.
Een dag stress en minder gezond eten is niet zo erg, maar als dat een langer tijd gebeurd dan gaan we dat wel merken in onze aderen, ons humeur en ons geluksgevoel. Want wist je dat 90% van onze gelukshormonen in onze darmen worden aangemaakt? Je kan je dan wel voorstellen dat je niet alleen je cellen gezond moet houden maar ook je darmen voor de aanmaak van je gelukshormonen en voor het goed op kunnen nemen van je dagelijkse vitaminen en mineralen.
Het Hormooncentrum biedt verschillende Consults aan. Vanwege mijn geschiedenis, wilde ik zoveel mogelijk informatie over mijn innerlijke gesteldheid. Daarom heb ik voor het Optimaal Consult gekozen.
In dit consult kom je alles te WETEN over:
• hoe gezond je cellen zijn
• waar de oorzaak ligt van je (vage) klachten
• of je aderen nog open zijn
• of jouw darmen optimaal functioneren
• of jouw gelukshormonen voldoende worden aangemaakt
• wat jij kan doen om weer in balans te komen
Ik ben er nu dus achter dat mijn koude handen & voeten veroorzaakt worden door een tekort aan moleculen in mijn lichaam die de gezondheid van mijn bloedvaten ondersteunt. Het aanvullen van die tekorten levert me inmiddels warme handen en voeten op, maar ook meer energie!
De vetzuren tekorten worden op peil gebracht met zeer hoogwaardige vitamine, voedingsvezelsmix voor de darmen en visolie. Door deze tekorten aan te vullen ervaar ik dat mijn spierspanning afneemt, ik meer rust en meer energie heb door de dag heen!
Ook heb ik inmiddels inzicht gekregen in de werking van mijn neurotransmitters (geluk hormonen) middels een zeer uitgebreide vragenlijst van het Centrum voor Stressologie.
Heb jij last van stress, gevoelens van depressie, angsten, voel je je onrustig, heb je het idee dat je daadkracht is verminderd of gaan je cognitieve functies achteruit? Dan kan de Stressologie scan inzicht geven in verstoringen met je neurotransmitters.
Neurotransmitters worden in de volksmond dikwijls gelukshormonen genoemd. Sommige neurotransmitters zijn ook echt gelukshormonen. Neurotransmitters zijn stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren. Zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, zitten niet alleen in je zenuwen, ook je brein is opgebouwd uit zenuwcellen.
Gelukshormonen en neurotransmitters spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Als je last hebt van stress gaat de prioriteit in je lichaam naar de stressreactie en wordt de aanmaak van gelukshormonen ondermijnd. De afgelopen jaren bleek iedereen met stressklachten die ze in het centrum testte een tekort aan gelukshormonen te hebben. Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen. De 4 belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine.
Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk. Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, ga je je vanzelf angstig en gestrest voelen. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan.
Dopamine
Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook.
Acetylcholine
Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren.
GABA
GABA is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen.
Serotonine
Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.
Tekorten aan gelukshormonen kunnen heel onaangename gevolgen hebben:
Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie
Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit
Gaba-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping
Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen
Meten is weten. En mijn tekorten geven heel duidelijk verklaring voor mijn klachtenpatroon. Ik start met het aanvullen van mijn tekorten op mijn neurotransmitters. Ik ben ongelooflijk benieuwd wat dit voor effect gaat hebben. Via Inner Vitamines heeft het Hormooncentrum een uitgebalanceerd vitamine pakket samengesteld. Met deze aanvulling zullen mijn tekorten over een maand aanzienlijk gereduceerd moeten zijn en ben erg benieuwd wat de resultaten daarvan zullen zijn!
Bij een gezond lichaam hoort uiteraard ook een heldere en rustige geest . En wil je echt resultaten die de rest van je leven een blijvend positieve invloed hebben, kun je niet alleen het een doen, zonder het ander. Zijn er belemmeringen in je leven waardoor je telkens hetzelfde blijft doen en je niet uit die vicieuze cirkel komt, dan is het raadzaam om daar persoonlijke begeleiding bij te zoeken. Het helpt enorm om af en toe te sparren bij iemand die je vertrouwd.
Inzicht krijgen in jouw identiteit, leven volgens jouw innerlijk kompas, zorgt dat je stevig in je eigen schoenen komt te staan en voorkom dat je een pingpong bal van anderen wordt. Zorg goed voor je lichaam en geest.
Leef vanuit Liefde, vriendelijk en verdraagzaam zonder jezelf te vergeten.
Leef vanuit vertrouwen in plaats van angst en onzekerheid. Richt je aandacht op het positieve en vertrouw op jezelf.
Leef met een kalme geest, creëer op tijd rust in je hoofd, maar ben wel alert op helderheid. Zoek een paar keer de stilte in jezelf op, dat zal bijdragen aan meer creativiteit en oplossingsgerichtheid
Leef zonder innerlijk weerstand. Omarm de lichtheid van het bestaan en laat je energie vrij stromen.
Heb ik je wakker geschud?
Had je een ‘aha moment’?
Ben je klaar voor meer waardevolle tips over bala? Ontvang ze gratis en zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!
Ik wens je veel mooie nieuwe ontdekkingen en vooruitgang in jouw leven!
Veel liefs Carine
PS Misschien wil je je wel aanmelden als abonnee! Als abonnee kan ik je namelijk als eerste waardevolle tips en interessante acties toesturen!