top of page

Sofrologie: een heldere geest in een ontspannen lichaam!

Sofrologie is een methode voor stressmanagement en zelfontwikkeling, met oefeningen en meditaties, die je ontspant en dichter bij jezelf brengt. In Nederland is het nog niet heel erg bekend, maar in Spanje en België wel. In Frankrijk wordt het zelfs vergoed door de zorgverzekeraar. Wat is het en hoe kun je zelf aan de slag?Sofrologie is bedacht door de Spaanse neuropsychiater Alfonso Cayced. Hij was opzoek naar een manier om depressieve en getraumatiseerde patiënten te genezen en ze met zo min mogelijk medicijnen en psychiatrische behandelingen naar gezondheid en geluk te begeleiden. De Zwitserse arts Raymond Abrezol ontdekte de voordelen van sofrologie in de zorg en bracht Sofrologie onder de aandacht van het grote publiek rond 1965. Zo heeft de Zwitserse ski coach Sofrologie ingezet bij 4 skiërs voor de Olympische Spelen in Grenoble. Drie van hen eindigden op het podium.


Sofrologie wordt tegenwoordig in veel Europese landen op diverse terreinen gebruikt. In de sport voor zelfvertrouwen, motivatie en teambuilding, om concentratie, prestatie en energieniveau te verbeteren en om zenuwen en druk de baas te blijven. In het bedrijfsleven wordt het toegepast bij stress- en burn-out management, bij terugkerende overbelasting blessures en lichamelijke en geestelijke inspanningen, maar ook om prestaties en energieniveau te verbeteren en veranderingen te managen. Sofrologie kan nuttig zijn bij voorbereidingen op een sollicitatiegesprek en spreken in het openbaar, bij het vergroten van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met emoties, bij zelfontplooiing en het verbeteren van persoonlijke vaardigheden. In het onderwijs voor een betere concentratie, meer motivatie en voorbereiding op examens. Kunstenaars gebruiken het om de creativiteit te stimuleren, podiumvrees te beheersen en het geheugen en de expressie te bevorderen. Ook wordt deze methode gebruikt in de zorg als aanvullende behandeling bij depressie, fobieën, verslaving, angsten en paniekaanvallen, in de aanloop naar een operatie, bij het bestrijden van pijn, het verlichten van slapeloosheid en ter voorbereiding op een bevalling en de periode erna.


"Het idee is dat sofrologie zich aanpast aan jouw leven, niet andersom!"

De 12 niveaus binnen Sofrologie


Niveau 1 is voornamelijk geïnspireerd op yoga. Daarin richt je je voornamelijk op je lichaam. Je wordt bewuster van het lichaam waarin je leeft. Je focust op leven in het nu. Doel is om de spanning van je af te schudden, innerlijke harmonie te vinden en de relatie met jezelf te verbeteren.


Niveau 2 is geïnspireerd op boeddhistische meditatie. Het richt zich op je geest en je 5 zintuigen. Doel is je relatie met anderen verbeteren en je 5 zintuigen en intuïtie te ontwikkelen. Zo leer je iets meer achterover te leunen en dingen van een afstandje te bekijken en zaken te leren loslaten.


Niveau 3 is afgeleid van het Japanse zenboeddhisme. Je richt je op je geest en lichaam als een geheel. Je gaat op een eenvoudige een laagdrempelige manier leren mediteren. Je onderzoekt de positieve aspecten van je verleden zodat je op basis daarvan je leven in het nu en in de toekomst kunt verbeteren.


Niveau 4 is het niveau waarop je terugkeert in het hier en nu en elke dg bewust probeert te leven. Dankzij de eerste 3 niveaus sta je al sterker. Je hebt ontdekt wie je bent en hoe je je vanbinnen voelt, en nu kun je je openen naar de wereld en leren hoe je echt jezelf kunt zijn.


Niveau 5-8. In deze fase wordt geluid (de stem) gebruikt om het lichaam, het hoofd en de geest te activeren. Je leert bewust te zijn van trillingen in verschillende delen van je lichaam.


Niveau 9-12 zijn de laatste niveaus. Je leert te leven in vol bewustzijn en de waarden van het leven – vrijheid en individualiteit – te begrijpen en volledig gewaar te zijn. Je blijft oefenen binnen alle niveaus.


Sofrologie is praktisch bedoeld, of je het nu toepast omdat je het leuk vindt, omdat je wel wat hulp kunt gebruiken om een lastige situatie te overwinnen of als een instrument wilt gebruiken voor zelfontwikkeling.


"Wat je voelt is altijd goed: niets moet!"

Het boek van Florence Parot: De Sofrologie Methode, is een ontzettend praktisch lees- en leerboek om Sofrologie toe te passen in je dagelijkse leven. Het beschrijft eenvoudige technieken en tools. Je gaat aan onderstaande thema's werken voor een heldere geest in een ontspannen lichaam!


Verhoog je energieniveau Focus op je gedachten Bouw aan je emotionele veerkracht Beheerst stress en angst Verbeter je nachtrust Geef je zelfvertrouwen een boost Bereid je voor op uitdagingen Verbeter je prestaties Verhoog je welzijn Bereik je ware potentieel


Onthoud: Gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid hebben niets te maken met hoe getalenteerd, intelligent of gekwalificeerd je bent.


Ontdek, groei, geniet en leef je leven vanuit jouw innerlijke kompas!


Veel liefs Carine


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page