top of page

Een moederhartLevenstaak

Als het je is gegund om ouder te worden, dan wordt het opvoeden van je kinderen een van je grootste en belangrijkste levenstaken. Een commitment voor het leven en een taak waarvan je jezelf niet kunt ontslaan of je er doorheen kunt bluffen!


Hoe onze kinderen zich ontwikkelen is een afspiegeling van hoe wij als ouder in het leven staan. Het is fantastisch wanneer je je kind iets herkenbaars ziet doen of juist zeer herkenbare dingen hoort zeggen. Helaas kan het soms ook wel eens heel confronterends zijn.


Pompen of verzuipen?

Het opvoeden is een groot avontuur waarvan je de route niet precies weet. Als gezin vaar je hopelijk op een gezond en sterk schip en wil de bemanning aan boord graag samenwerken zodat ieder zijn of haar doel op de horizon mag bereiken. Sommige gezinnen varen met een ernstig beschadigd schip. Zij dobberen al langere tijd rond zonder anker of uitzicht op de horizon. Sommige bootjes hebben een kapitein en bemanning die niet weten hoe ze moeten samenwerken en die in de Coronatijd het schip niet af kunnen waardoor de spanningen hoog oplopen. Er zijn ook mensen die dag en nacht bezig zijn om niet te verdrinken, omdat ze op een bootje zitten dat lek is. En er zijn bootjes die op ramkoers liggen omdat ze de situatie niet meester zijn.


Wij zitten met ons gezin op een gezond en sterk schip. Dat komt niet vanzelf. Dat is (hard) werken, goed communiceren, geduldig en liefdevol zijn, jezelf soms wegcijferen en op bepaalde momenten dat juist niet doen! Ik ben dankbaar en trots op al onze bemanning!


Doe ik het allemaal verstandig en goed? Onzekerheid blijft over hun toekomst in deze onzekere wereld. Zullen het straks emotioneel weerbare, sterke en zelfstandige mannen zijn die zich staande weten te houden in deze mooie maar onzekere wereld?


Daarom kijk ik altijd kritisch naar wat ik zelf als ouder nog kan verbeteren zodat ik ze nog beter kan (onder)steunen tijdens hun journey!


Als vanmiddag onze zoon Bram (10 jaar) thuiskomt uit school en met zijn grote glimlach een USB stick aan mij geeft met de mededeling dat er iets voor mij op staat, dan springt mijn moederhart even een seconde in de lucht.


Ik open de stick samen met 'm en er verschijnt een Word document met de naam "Voor mama". Er verschijnt 1 zin op mijn beeldscherm:


"Mama ik wil alleen zeggen dat ik van je hou je bent de beste moeder je zorgt voor ons als de beste moeder"

Overdonderd, dankbaar en trots. Deze mama heeft vandaag stiekem weer een beetje meer zelfvertrouwen gekregen in haar moederschap. Het opvoeden van je kido's gaat met vallen en opstaan. Vertrouwen op hun proces, vertrouwen in je proces als ouder. Jezelf elke dag een beetje uitdagen en verbeteren als mens. Als je alles met de juiste positieve intentie en liefde doet mag je erop vertrouwen dat het opvoeden een mooi avontuur wordt!


Ik wil alle ouders een hart onder de riem steken die op dit moment op een schip zitten wat gerepareerd moet worden, in welke vorm dan ook. Ik wens jullie ongelooflijk veel moed, wijsheid en vertrouwen dat de boot elke dag een beetje sterker wordt en dat de doelen op de horizon stuk voor stuk behaald gaan worden.


Zit je in een moeilijke situatie en heb je behoefte aan een luisterend oor, mag je mij persoonlijk mailen naar carinebeerens@boldwomen.info. Ik help je graag door te luisteren en mogelijk je gedachten te helpen ordenen.


Veel liefs

Carine Beerens-van Der Hoorn

71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page