top of page

Duivelse dilemma's: hoe gaat het met jouw moreel kompas?

Bijgewerkt op: 13 nov. 2021
Vanavond, 2 november, staan ze er weer. Rutte en De Jonge. Ze zullen ons wederom op de hoogte brengen over de huidige stand van zaken. We zullen alle waterdichte argumenten voor de aanscherpende maatregelen gaan aanhoren. Het moment dat ze hardop uitspreken dat het niet de goede kant opgaat, hoeveel besmettingen er weer zijn en wat daarvan de oorzaken zijn, levert bij velen van ons een bepaalde mate van angst, onzekerheid en stress op.


Hoe sterk sta jij in je schoenen tijdens deze aanhoudende crisis?


Het valt me de laatste tijd vaker op: mensen die, in de media of daarbuiten, andere mensen erop wijzen dat ze eens werk moeten maken van hun ‘moreel kompas’. Het zal met de beste bedoelingen zijn, maar het roept bij mij toch steeds weer vragen op. Want wie bepaalt eigenlijk wat dit morele kompas inhoudt en wanneer dat op orde is? Wat doet groepsdruk met iemands morele kompas?


Hoe (over)leef jij in deze grillige tijden?


Misschien heb jij je gevaccineerd, misschien heb jij dat (nog) niet gedaan. In beide gevallen handel je hopelijk op basis van jouw persoonlijke morele kompas.

“Nee” zeggen vanuit je diepste overtuiging, is beter dan “ja” zeggen om te behagen of erger nog om moeilijkheden te vermijden - Mahatma Ghandi -

Ja of nee zeggen, kan een moreel dilemma zijn voor velen. Een moreel (of ethisch) dilemma ontstaat als er een botsing is tussen verschillende morele waarden. Het kiezen voor de ene waarde gaat dan ten koste van de andere waarde. Het voelt hoe dan ook alsof je nooit een goede keuze kunt maken.


Stel je een kruispunt voor waarbij het stoplicht op rood staat. Alle auto’s voor je rijden door het rode licht. Wat doe jij?

Rij je er achteraan? Blijf je stilstaan? Waarom rij jij door of waarom blijf jij stilstaan? En als je blijft stilstaan en auto’s achter je beginnen te claxonneren dat je door moet rijden? Wat voel je dan? Wat denk je dan?


Hoe voel jij je bij dit kruispunt voorbeeld? Denk daar rustig eens over na.


Dit is hoe een moreel dilemma voor iemand kan aanvoelen. Zodra jij weet wat jou handelen is op zo’n kruispunt weet je beter wat jouw morele keuze zal zijn.


De verdeling in onze maatschappij heeft een ding gemeen. Deze crisis gaat ons allemaal nog veel duivelse dilemma’s opleveren!


“Goed is goed, zelfs als niemand het doet. Fout is fout zelfs als iedereen het doet.” - Saint Augustine -

Volg jouw persoonlijk moreel kompas, doe aan fact-checking en hou oog voor de maatschappij.


Ik wens je veel wijsheid, daadkracht en een rotsvast vertrouwen.


Liefs Carine


PS Misschien wil je je wel aanmelden als abonnee! Als abonnee kan ik je namelijk als eerste waardevolle tips en interessante acties toesturen!

32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page