top of page

Boost your happy hormone

Heb jij enig idee hoe jouw hormoonhuishouding werkelijk in elkaar steekt en hoe je er gemakkelijk je voordeel mee kunt doen? Kennis is macht! Dus ik heb het voor jou uitgezocht en hieronder samengevat!


Iedereen heeft happy hormonen! Thank god. Deze stofjes zorgen voor energie of juist voor ontspanning. Het is belangrijk dat we zorgen dat deze hormonen in balans zijn. Maar welke hormonen zijn er en wat doen ze? En hoe zorg ik dat ik er controle over heb?


LEVENSLUST

Adrenaline is echt the bomb. Het zet namelijk alle processen in je lichaam aan en houdt je bloeddruk op peil. Het geeft je LEVENSLUST! Klinkt goed he?

Helaas heeft adrenaline ook een negatieve kant... als je constant op adrenaline leeft slaat de energie om in stress. Dan maakt je lichaam cortisol aan, dat ken je misschien als het stresshormoon. Een echt paardenmiddel wat ervoor zorgt dat jij maximaal kunt gaan!

Doe je dit te lang, dan gaat je lichaam moeite krijgen met het aanmaken van je relax hormoon. En daar gaat je juiste hormoonbalans! Gevolg is dat je lichaamsvetten gaat opslaan en je weerstand afneemt. Maar het allerbelangrijkste: Je bent niet meer het zonnetje in huis!


De tip om je adrenaline boost in bedwang te houden is om alles lekker mindful te doen. Dus doe 1 ding tegelijk en doe dit met je volle aandacht!


DAADKRACHT!

Dopamine geeft je energie, power en snelheid in denken en doen. Het geeft je zelfvertrouwen en je wordt er enthousiast van. Wanneer jij je succesvol voelt, wordt er dopamine aangemaakt. Lekker gevoel toch?


Tip: als je een To Do list in je hoofd bijhoudt maak je adrenaline aan. Ga je items van je To Do list afvinken, maak je dopamine aan.


RELAXXXX

Endorfine is je herstelhormoon. Het is de tegenhanger van adrenaline en cortisol. Dankzij dit hormoon lukt het je lichaam en geest om weer te herstellen na een drukke (werk)dag. Het piekeren wordt minder. Door mindfullness oefeningen te doen en letterlijk te stoppen met nadenken of gedachtes te hebben, zorg je ervoor dat er endorfine aangemaakt wordt. Je kunt het zelf helemaal reguleren! Heb jij veel moeite om je brein stil te zetten? Er zijn veel apps die je hierbij kunnen helpen met allerlei oefeningen. Het is even uitzoeken wat het beste bij je past. Lekker wandelen in de natuur en je verwonderen over de schoonheid ervan zal al heel veel resultaat geven voor een rustig en stil brein. Bekijk deze site maar eens voor ontspanning op elk moment van de dag. Je kunt de app downloaden in de app store van je telefoon. https://meditationmoments.nl/


GENIETEN

Voel je je opgewekt en tevreden? Dan is de kans groot dat je serotonine hormoon actief is. Genieten van de kleine dingen of sociale contacten kunnen die hormoon activeren. Te weinig serotonine zorgt ervoor dat je er juist tegenop ziet om af te spreken en bovendien zul je je sneller angstig voelen.


Eet voldoende bananen, chocolade of bruine rijst. Hierin zit namelijk tryptofaan en dat zorgt dat je serotonine aanmaakt.


KNUFFELTIJD

Oxytocine geeft je het gevoel van verbondenheid en veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. In deze Corona periode zullen heel veel mensen het lichamelijke contact echt gemist hebben. Het effect van lichamelijk contact is dat we ons verbonden en veilig voelen. Het geeft ons een fijn gevoel als je wordt aangeraakt door een dierbare. Je kunt het hormoon ook heel gemakkelijk aanmaken door aan een dierbaar persoon te denken. Of jezelf te verwennen met een lekker warm bad, een heerlijk kopje thee en een goed boek of mooie film. Wees gewoon een beetje lief voor jezelf ❤


SLAAPTIJD!

En toen mocht je heerlijk naar je bed. Wat een welverdiende beloning. Het lekkerste moment van de dag misschien wel. Dankbaar kijk je terug op je dag. Melatonine zorgt voor ontspanning en helpt bij het in slaap komen. Pas dus op dat je dat natuurlijke slaaphormoon niet gaat verstoren door te veel blauw licht tot je te nemen net voor het slapen gaan. Zowel blauwlicht van de zon als van kunstlicht (tv, laptop, telefoon) wordt door het lichaam ervaren als een stressor en doet het cortisol verhogen. Je wilt toch niet geactiveerd worden zo net voor het slapen gaan?


Boost je melatonine door overdag voor voldoende beweging te zorgen liefst in de buitenlucht en creëer rust in je hoofd door af en toe te mediteren en mindfulness te wandelen.


Succes met je hormonen!


Veel liefs

Carine


#mindfullness #levensstijl #hormonen


27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page